Това посочва Институтът за изследване на войната (ISW). Известен руски военен

...
Това посочва Институтът за изследване на войната (ISW). Известен руски военен
Коментари Харесай

ISW: Руски източници говорят за украински десант през река Днепър

Това показва Институтът за проучване на войната (ISW).

 

Известен съветски боен блогър твърди, че на 17 октомври следобед две украински " щурмови групи " са се приземили на източния бряг на река Днепър и са преодолели първичната съветска защита, като краткотрайно са окупирали цялата Пойма и позиции в северните околности на Пищановка.

 

По-късно военният блогър твърди, че съветските сили са изтласкали украинските сили от тези позиции към река Днепър.

 

Военният блогър твърди, че украинска диверсионна група към момента работи в Пищановка от следобеда на 18 октомври. Военният блогър обаче допуска, че съветските сили поддържат позиции единствено в южните околности на селището. Руското министерство на защитата (МО) също призна за украинските интервенции, като съобщи, че руските сили са спрели четири украински диверсионни и разследващи групи край Пидстепне (на 16 км източно от град Херсон) и Пойма.

 

Друг прочут съветски блогър в региона на военното дело също твърди, че украинските сили са окупирали Пойма през нощта на 17 против 18 октомври.

 

Руски източници показаха сериозна угриженост по отношение на продължаващата украинска активност на източния бряг на Херсонска област и дефинираха тези дейности като част от евентуална по-голяма украинска интервенция. По-голямата част от съветските изказвания за развиването на събитията на източния бряг са най-вече от един изтъкнат съветски блогър, който в последно време е съсредоточил вниманието си върху този сектор от фронта.

 

Руските източници характеризираха обявените набези като украински старания за разширение на " плацдарма " на източния бряг и начални стадии на по-мащабна настъпателна интервенция оттатък река Днепър.

 

Руският президент Владимир Путин по сходен метод дефинира украинските дейности в Херсонска област като " последваща контраатака " и продължи типичната си реторична линия, като дефинира всички украински настъпателни интервенции като неуспех.

 

Изтъкнатият съветски боен блогър, който е в основата на доста от тези изказвания, през цялата 2023 г. периодично показваше угриженост за украинска офанзива през река Днепър и в края на септември 2023 година ускори предизвестията си. Военният блогър реагира на известието за нападението през нощта на 17 против 18 октомври, като упрекна съветското МО, че не приема съществено опасността от украинско прекосяване.

 

Руските опасения по отношение на способността на съветските сили да отхвърлен евентуална украинска настъпателна интервенция по река Днепър може би са отчасти свързани със положението на съветската формация на левия бряг.

 
През последните месеци съветското командване изтегли релативно повече елитни елементи от Херсонското направление в поддръжка на отбранителните интервенции в западната част на Запорожка област, евентуално заради това, че преглежда Херсон като спокоен бранш, а сегашният състав на силите в региона евентуално е релативно по-малко боеспособен.

 

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи сан Наталия Хуменюк съобщи на 17 октомври, че съветските сили към момента пренасочват подготвени елементи от Херсонското направление към Запорожското и източното направление.

 

Възможно е обаче неотдавна съветските военни да са пребазирали детайли от 41-ва комбинирана войска (Централен боен окръг) и 810-та военноморска пехотна бригада (Черноморски флот) към Херсонското направление, само че не е ясно къде в Херсонска област сега са ситуирани детайли от 41-ва обединена войска.

 

По-рано бе обявено, че украинските контраофанзивни интервенции са създали 810-та пехотна военноморска бригада боеспособна от 22 септември.

 
ISW няма да спекулира с обсега и вероятностите на продължаващите украински дейности на източния бряг на Херсонска област, само че не счита, че украинските сили са основали плацдарм на източния бряг на Херсонска област, подобаващ за по-нататъшно маневриране на обилни механизирани сили сега.

 

Въпреки това следва да се означи, че известни и като цяло надеждни съветски източници разискват украинските дейности на източния бряг като дейности с по-голям мащаб от документираните до момента тактически нападения на украинските сили през реката.

 

ISW ще продължи да следи от близко региона и да прави оценка контрола върху измененията в терена и съветските реакции, в сходство с непрекъснатата си политика да не предвижда украинските дейности.

 

Украинските сили продължиха контраофанзивни интервенции в Източна и Южна Украйна и съгласно известията напреднаха край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са траяли настъпателните дейности южно от Бахмут и са постигнали непълен триумф южно от Роботине.

 

Руски военни блогъри настояват, че украинските сили са напреднали край Клишчиевка, на 5 км югозападно от Бахмут.

 

Западните медии оповестиха, че до момента Съединени американски щати са дали на Украйна стеснен брой ракети ATACMS. На 17 октомври " Асошиейтед прес " заяви, че неназован американски чиновник е декларирал, че Съединените щати са дали на Украйна " по-малко от десетина " ракети " през последните няколко дни ".

 

На 18 октомври New York Times (NYT) заяви, че двама неуточнени западни чиновници са декларирали, че САЩ са изпратили " към 20 " ATACMS на Украйна.

 

Руският президент Владимир Путин съобщи на конференция в Пекин на 18 октомври, че АТАСМ са " кардинално неспособни да трансформират обстановката на фронтовата линия ".

 

Кремъл не преглежда даването на ATACMS на Украйна като ескалираща стъпка и Съединените щати не са минали съветската " алена линия ", предоставяйки на Украйна тези ракети.

 
Украйна ще се нуждае от спомагателни ATACMS, с цел да поддържа оперативния резултат от тяхното потребление върху масива от съветски авиационни средства и логистика.

 

Спътниковите изображения от 17 октомври демонстрират, че украинският удар с ATACMS по летището в Бердянск евентуално е нанесъл обилни вреди на съветските въздухоплавателни средства и летищната инфраструктура, само че ISW към момента не може да потвърди степента на вредите.

 

Няколко анализатори на разследващи данни от открити източници ускориха сателитните фотоси на летището в Бердянск и допуснаха, че на тях се виждат най-малко седем изгорели зони, където преди този момент сателитните фотоси посочваха разнообразни съветски хеликоптери, и в допълнение означиха, че доста хеликоптери по-късно са се преместили.

 

Украински офицер от запаса съобщи, че преди удара съветските сили са имали на летището хеликоптери Ми-28, Ми-24 и Ка-52, и допусна, че степента на вредите евентуално е по-широка, в сравнение с е показана на предварителните сателитни фотоси.

 

Украински военни източници оповестиха по-рано, че украинският удар е унищожил девет хеликоптера, една пускова установка за зенитни ракети, особено съоръжение, хранилища за муниции и инфраструктура на пистата, само че все още ISW не може да удостовери изцяло тези съветски загуби с наличните изображения.

 

Руският президент Владимир Путин изрази предпочитание да задълбочи руско-китайските стопански и политически връзки, само че не разгласи никакви на практика промени по време на интернационалния конгрес " Един пояс, веднъж " в Пекин, Китай, на 18 октомври.

 

Путин съобщи, че тясната съгласуваност на съветската и китайската външна политика е изключително нужна в " актуалните сложни условия ", и акцентира съветското и китайското съдействие в границите на многостранни формати, в това число самодейността " Един пояс, веднъж ", Шанхайската организация за съдействие (ШОС), Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Евразийския стопански съюз (ЕАИС).

 
Путин съобщи, че икономическото съдействие сред Русия и Китай е неразделна част от укрепването на съветския стопански, софтуерен и финансов суверенитет.

 

Путин не акцентира на руско-китайското съдействие в региона на сигурността, евентуално заради въздържаността на Китай от безграничното партньорство, което Русия желае да откри, както ISW към този момент заяви.

 

Путин организира и двустранни диалози с китайския президент Си Дзинпин, като наличните в Кремъл данни за срещата също по този начин подчертаха икономическите връзки сред Русия и Китай.

Посещението на Путин в Китай и срещата му със Си не наподобява да са довели до някаква основна смяна в китайската въздържаност да се откри мечтаното от Кремъл равнище на двустранните връзки или до някакъв пробив в степента на китайската военна поддръжка за Русия.

 

На 18 октомври съветският министър на финансите Антон Силуанов съобщи, че съвсем всички съветски цивилен дронове с двойна приложимост идват от Китай, и съобщи, че съветското държавно управление има за цел да увеличи вътрешното произвеждане на цивилен дронове до 41% до 2025 година

 

ISW и преди е отбелязвала известия, че Китай постоянно изнася съоръжение с двойна приложимост за Русия, в това число цивилен дронове, които съветските сили могат да употребяват на бойното поле в Украйна.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР